Soma Katliamı Davası’nın takipçisiyiz

17.04.2015
523
A+
A-

13 Mayıs 2014’te Türkiye’nin Manisa ilinin Soma ilçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Eynez Kömür İşletmesi tarafından işletilen kömür ocağında meydana gelen ve Türkiye tarihinin en çok can kaybına sebep olan maden katliamının davası 14 Nisan 2015 tarihinde görülmeye başlandı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Duruşma Salonu olarak düzenlenen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi’nde görülen duruşmanın ilk oturumu Soma’dan gelen ailelerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Öncesinde madenci yakınlarının da katıldığı bir yürüyüş gerçekleştirildi. Halkın Kurtuluş Partisi korteji de yürüyüş kolunda yerini aldı. Yürüyüş esnasında sık sık ‘’İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek’’, ‘’İş Kazası Değil Bu Bir Katliam’’, ‘’Soma’yı Unutma, Unutturma’’, ‘’İşçide Kömür Karası Tayyip’te Yüz Karası’’ sloganları atıldı.

45 sanıklı davanın ilk duruşması olaylı başladı. Polis ablukasında üst ve kimlik araması yapıldı. Bazı yakınların salona girişinin izin verilmemesi tepkiye neden oldu. İlk oturumda tutuklu 8 sanığın SEGBİS’le ifadelerinin alınmasına müdahil avukatlar tarafından itiraz edildi ve itiraz kabul edildi. Duruşma 15 Nisan’a ertelendi.

İkinci duruşma 15 Nisan’da başladı. Duruşmada yoklamalar bittikten sonra iddianamenin okunmasına geçildi. Özellikle yoklama yapılırken mahkeme salonunda acıklı durumlar yaşandı, hıçkırıklar duyuldu. Şehit yakınları isimlerini söylerken kendilerini tutamadılar. Bir işçinin yakını baygınlık geçirdi. Kadınlar: “Benim eşim çocuğunu göremedi”. “İki çocukla kaldım”. “Acımız çok büyük”. “Hem eşim, hem kardeşim gitti.” ” Adalet istiyoruz!” “Bugün 432 çocuk kaldı geride, baba diye toprağa sarılıyorlar, biz yandık onlar da yansın!” diye veryansın ettiler. Tutuklu sanıklardan baş katil Can Gürkan kimlik tespitinde aylık kazancını ‘’şimdilik aylık kazancım yok’’ diyerek geçiştirdi. Aileler bu duruma tepkilerini ‘’yalan söylüyor’’ diyerek ortaya koydular.

Davanın üçüncü gününde (16 Nisan) mahkeme salonu önceki günlere oranla oldukça boş olup polis ablukası yine devam etti. İddianamenin okunmasının ardından sanıkların savunmasına geçildi. Sanık işletme genel müdürü savunmasını yaparken kendisini usulen müdür olduğu vurgusunu yaparak korkak ifadeler kullandı. Üretim müdürüne sorulan ‘’5-6 günlük eğitimle insanlar nasıl bilmediği madene indirip çalıştırılır?’’ sorudan sonra verdiği cevabının detayında kendisinin de iş güvenliği konusunda hiçbir bilgisi olmadığı ortaya çıktı. Hiç kimseye fazla üretim yapmak adına bir baskı kurmadığını iddia etse de işçilerin çalıştıkları maden işletmesinde ona taktıkları lakap salonda yankılandı: ‘’Haydi Haydi’’

Diğer bir müdürün ifadesinde söylediği ‘’Eğer ben hatalıysam madenci anıtı önünde kendimi yakarım’’ cümlesi acılı madenci ailelerinin tepkisiyle bastırıldı. Mahkeme içinde ve dışında baygınlık geçiren madenci yakınları oldu. Şehit olan madenci eşinin söylediği söz mahkemeye damgasını vurdu: ‘’ Toprak bir gün sizi de saracak.’’ Sanık ifadelerinin genel özetinin, facia esnasında ölen mühendis Mehmet Efe’nin suçunun olduğuydu. Madenci yakınları en çok da kendilerini kurtarmak adına bütün suçu ölen mühendise yıkmalarına tepki gösteriyorlardı içeride ve dışarıda.

Biz Halkın Kurtuluş Partisi olarak Soma davasının takipçisiyiz. HKP MYK üyelerimiz Av. Tacettin Çolak ve Av. Pınar Akbina duruşma salonundan davanın takipçisi avukatlar olarak içeride, mahkeme salonu dışında biz partililer nöbet tutuyoruz. Türkiye’nin tarihsel olarak yaşadığı en büyük iş cinayeti göz göre göre işlenmiş olup toplu katliama dönüştü. Peşini hukuksal ve eylemsel olarak bırakmayacağız. İşçi katillerinden, satılmış parababalarından hesap soracağız bir gün ve mutlak yıkacağız bu sömürü düzenini! 17/04/2015

SOMA’NIN HESABI SORULACAK!

İŞ KAZASI DEĞİL BU BİR CİNAYET!

İŞÇİLERİN BİRLİĞİ SERMAYEYİ YENECEK!

İletişime Geç
Merhabalar,
Bize buradan ulaşabilirsiniz