AKP’giller kamu malı hırsızlıklarının, vurgunlarının, talanlarının faturasını Halkımıza çıkarıyor
Mazot, şeker, çay ve elektrik zamları yeni zamların da habercisi
Mazot, şeker ve çaydan sonra elektrik de zamlandı. AKP’giller hükümeti tarafından elektriğe yüzde 14.98 oranında zam yapıldı. Elektrik ve mazot zammı tarımda zaten yüksek olan üretim maliyetlerini daha da artıracak. Bu da son dönemlerde ciddi bir şekilde yükselişte olan gıda fiyatlarına yansıyacak.
24 Haziran’da mazota litre başına 22 kuruş zam yapıldı. Yeni zamla mazotun litresi 6.5 liranın üstüne çıktı. Ankara’da ortalama 6,30 liradan satılan motorinin litre fiyatı 6,52 liraya, İstanbul’da 6,25 liradan 6,47 liraya, İzmir’de 6,31 liradan 6,53 liraya yükselecek.
Bu zam köylünün üretim maliyetlerini arttıracak. Ancak maliyetlerdeki artış ürünlerin çiftçiden alım ücretlerine yansıtılmıyor. Çiftçinin maliyeti artarken sattığı ürünün fiyatı aynı oranda artmıyor.
Örneğin, Et ve Süt Kurumu verilerine göre, çiğ süt fiyatı en ucuz iki ülkeden biri olan Türkiye’nin tereyağı fiyatı birçok ülkedeki fiyatın iki katından bile fazla. Ocak 2019 verilerine göre, Almanya’da tereyağının kilosu 4.48 Euro. Türk lirası karşılığı 27 lira 83 kuruş. Aynı dönemde Yeni Zelanda, Avustralya’yı kapsayan Okyanusya’da tereyağının kilosu 3.62 Euro (22.54 TL), Avrupa’da 4.40 Euro (27.34 TL), Amerika Birleşik Devletleri’nde 4.34 Euro (27.01 TL) ve Fransa’da 4.28 Euro (26.62 TL) olurken, Türkiye’de tereyağının kilosu 9.60 Euro. Türk lirası karşılığı 58 lira 10 kuruş.
2010 yılında çiğ sütün ortalama fiyatı 85 kuruş iken, tüketici uzun ömürlü sütün (UHT) litresini 1 lira 97 kuruştan aldı. Üreticiden alınan çiğ süt tüketiciye 2.32 kat fiyat farkıyla satıldı.
2017 yılına gelindiğinde çiğ sütün litre fiyatı ortalama 1 lira 21 kuruş olurken, tüketici bu fiyatın 2.60 katı olan 3 lira 14 kuruş ödeyerek 1 litre uzun ömürlü süt aldı. 2018’de ise çiğ sütün litresi 1 lira 46 kuruş olurken tüketicinin aldığı 1 litre uzun ömürlü sütün litresi ortalama 3 lira 99 kuruşa yükseldi. Üreticiden alınan çiğ süt ile tüketiciye satılan uzun ömürlü süt arasında 2.74 kat fiyat farkı oluştu.
Motorine gelen zammın hemen ardından Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. şekere yüzde 16 zam yapıldığını açıkladı.
Türk Şeker’in resmi internet sayfasından yapılan açıklamada, “50 kg”lık polipropilen torbalarda ambalajlı kristal şekerin fabrika çıkışı satış fiyatı, 25 Haziran 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere % 16 artırılarak (KDV hariç) kilogramı 3,57 TL’ye çıkarıldı.
Şeker zammını çaya yapılan zam izledi. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), kuru çaya yüzde 15 zam yaptı.
Son olarak 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), elektriğe yüzde 15 zam yapılacağı belirtildi. AKP Hükümeti olumsuz tepki çekmemek için zam haberini herhangi bir hükümet yetkilisi yerine EPDK’ya verdirtti.
EPDK tarafından, 1 Temmuz itibariyle mesken abonelerince 100 kilovatsaat elektrik enerjisi için vergi ve fonlar dahil olmak üzere 61,8 lira ödenecektir, açıklaması yapıldı.
17 yıllık iktidarı boyunca ABD hizmetkârlığında kusur etmeyen AKP İktidarı sanayiyi çökertti. İşsizlik aldı başını gitti. Ülke pahalılık cehennemine döndü. Mazota, tohuma, gübreye, tarım ilacına zam üstüne zam yaptı. Çiftçimiz ürettiği ürünün maliyetini bile karşılayamaz oldu. Üretimden vazgeçti. Köyler boşaldı, köy gençleri işsizler ordusu katılarak şehirlerin varoşlarına doldu.
Çeşitli sendikalar tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre, dört kişilik aile için Açlık Sınırı 2.124 tl, Yoksulluk Sınırı 6.918 TL olarak tespit edildi. Asgari Ücret ise, AGİ dahil ortalama (çocuklu-çocuksuz-bekar işçi ücretlerini düşünerek ortalama bilgisi yazılmıştır) 2.100 TL. İşçi Sınıfımızın ve halkımızın büyük çoğunluğu Açlık Sınırının altında bir ücretle yaşam savaşı veriyor. Yapılan zamlar, bu yaşam mücadelesini daha da zorlaştıracak.
AKP’giller emrinde oldukları ABD-AB Emperyalistlerinin buyruklarını yerine getirdiler hep. Halkımızın yararına küçük bir iş bile yapmadılar. Ülkemizi tek yerli markası bulunmayan, üretemez bir ülke durumuna düşürdüler. Tarımdan gıdaya her türlü girdi ve üründe dışa bağımlı hale getirdiler. Bunun sonucunda zamlar aldı başını gitti.
İşsizliği ve pahalılığı yaratan Parababaları İktidarı ve AKP’giller yapılan ve önümüzdeki günlerde yapılacak olan zamlardan birinci derecede sorumludur. Hayat pahalılığının yaratıcısıdır onlar.
1 Temmuz 2019
HKP Genel Merkezi